18 Şubat 2013 Pazartesi

Antalya Gezilecek Yerler



Evdir Han

Evdir Han




































Antalyanın tarihi yapıları arasındaki Evdir Han, Selçuklu sanatının en güzel örneklerinden biridir.

Hanın daha önceden okunan fakat günümüze ulaşmayan kitabesine göre; 1210-1219 yılları arasında I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Evdir Han’ın mimarisi diğer hanlara göre farklıdır. İki bölümlü revaktan oluşmuş yapı, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Hanın büyü bir bölümü harap olsa da kuzeybatı cephe duvarları hala ayaktadır. Duvarların tümü kesme taştan yapılmıştır. Antalya’ya yakın bir zamanda gitmeyi planlıyorsanız Evdir Han’ı ziyaret etmenizi öneririz. Han, Antalya'ya 18 kilometre uzaklıkta, Antalya-Korkuteli yolu üzerindedir.

Antalya Karatay Medresesi


Antalya Karatay Medresesi


Antalya-Kaleiçi’nde bulunan Karatay Medresesi, 1250 yılında Celaleddin Karatay tarafından inşa edilmiş olup, bazı kaynaklarda Karadayı Camii ismiyle bahsedilmiştir.

İki eyvanlı medreseler grubuna giren Antalya Karatay Medresesi’nin günümüze gelen parçaları arasında portalı, büyük eyvanın mihrabı ve giriş eyvanıdır. Nişler ve mihraplarda işlenen süslü motifler oldukça dikkat çekicidir. Antalya tatilinizde tarihi bir değere sahip olan medreseyi ziyaret etmenizi öneririz. Merkezi ilçesinin Kaleiçi mevkiinde bulunmasından dolayı ulaşımı oldukça kolaydır.


İskele Camii

İskele Camii


Yaz turizminde önemli bir yere sahip olan Antalya, tarihi değerleriyle de en çok ziyaret edilen şehirlerden biridir.

Antalya’ya gittiğinizde gezip görmeniz gereken çok nokta olacak. Camiler, antik kentler, şelaleler ve kiliseler yolculuğunuz boyunca sizlere eşlik edecek. Antalya tatilinizde gitmenizi önerdiğimiz yerlerden biri İskele Camii’dir.

Şehrin simgelerinden biri olan İskele Camii’nin yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yakınında bulunan Karatay Medresesi ve Salihler Evi’nin tarihlerinden yola çıkılarak caminin 12. ve 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. İskele Camii, tipik Selçuklu kümbeti özelliğine sahiptir. Muazzam bir mimarisi olan camiyi Antalya’da geçirdiğiniz tatil günlerinize dahil edebilirsiniz.

Murat Paşa Camii

Murat Paşa Camii


Antalya’nın Merkez ilçesinde bulunan Murat Paşa Camii, şehirde gezmenizi önerdiğimiz yerlerden biridir.

Caminin kim tarafından yapıldığı ilk başlarda kesin olarak bilinmiyordu. Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yapıldığı tahmin edilen cami, son elde edilen verilere göre Karaman Beyi Murat Paşa tarafından inşa edildiği kanıtlanmıştır.

Murat Paşa Camii’nin dış mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Etkileyici bir taş işçiliğine sahip olup özellikle minberi görülmeye değerdir. Antalya tatilinizde deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını bolca çıkardığınız günlerde Murat Paşa Camii gibi görmeniz gereken çok yer olacak.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı, doğanın içinde hem yeni keşif noktaları sunuyor hem de rafting yapma imkanı veriyor. 

Tabiat harikaları arasındaki Milli Park, Side’ye 65 kilometre uzaklıktadır. İçerisinde vadi ve kanyonlar bulunan bölge, 37 bin hektarlık bir alanı kapsamaktadır.Isparta’da başlayan Köprülü Kanyon Antalya’da denize dökülmektedir. 

Milli parkta rafting yapabileceğiniz gibi kano da yapabilir ve kamp kurabilirsiniz. Kızılçam, defne, mersin, alıç, karaçalı, zakkum, laden, funda, böğürtlen ve tesbih ağaçlarıyla çevrili olan bölgenin faunasını geyik, dağ keçisi, domuz, tilki, ayı, kurt, sansar, güvercin, çulluk, üveyik, kartal, tavşan ve keklik tamamlamaktadır.

1 yorum:

  1. Güzel bilgiler verilmiş bi kaç şehir daha eklersen daha güzel olur teşekkürler.

    YanıtlaSil