12 Haziran 2013 Çarşamba

Karabük Gezilecek Yerler


Tokatlı Kanyonu

Tokatlı KanyonuSafranbolu'nun tarihi eserlerin arasında huzur bulabileceğiniz ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biridir Tokatlı Kanyonu. 

3 kanyonun birleşmesiyle oluşan bölge, son zamanlarda yapılan çalışmalarla turizme kazandırılıyor. Kanyonda bir cam terası yapılmıştır. Bölgeye gelenlerin kanyon manzarasını kolaylıkla seyredebileceği teras, 80 metre yüksekliğindedir. Bunun yanı sıra; mağara kafeler, ve şelale yapımına da başlanmıştır.

Yörük Köyü

Yörük KöyüKarabük-Safranbolu’da bulunan Yörük Köyü, eski evleriyle ve görülmeye değer tarihi yapılarıyla son zamanların en çok ziyaret edilen gezi noktalarından biridir. 

Safranbolu’nun minyatürü gibi olan Yörük Köyü’nde en eski konak 450 yıllıktır ve konak "Onbaşıgil Evi" olarak adlandırılmaktadır. Köy, 1997 yılında koruma altına alınmış olup, Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yörük Köyü, Safranbolu ilçesine 20 kilometrelik bir mesafede yer alır. 

Köye girdiğiniz an koca bir açık hava müzesi sizleri bekliyor olacak. Evlerin duvarlarına gizlenmiş koca bir tarihe yolculuk yapmak sizleri fazlasıyla etkileyecek. Son zamanlarda sıkça ziyaret edilmektedir Yörük Köyü. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir. 

Katır Yolu

Katır YoluDünya Miras Listesi'ne adını yazdıran Safranbolu,Karabük ilçesinin en gelişmiş ve aynı zamanda tarihini gözler önüne seren ilçelerinden biridir. Safranbolugezinizde keşfedeceğiniz çok nokta olacak. İncekaya Su KemeriBulak MağarasıSafranbolu Hıdırlık Tepesi, tarihi evleri… 

Bir de trekking yapanlar için tarihi Katır Yolu ile bilinir Safranbolu. Safranbolu-Eflani arasındaki Katır Yolu toplamda 33 kilometredir. Özellikle sonbaharda tercih edebileceğiniz bu tarihi yol üzerindeki çeşmeler, taş kemer köprüler ve kanyonlar yolun tarihini gözler önüne serecek. Her adımınızda farklı bir doğal güzellik ve tarihi değer göreceğiniz Katır Yolu'nda her şeyi doya doya yaşayacaksınız

İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su KemeriKarabük'ün güzelliklerinin küçük bir parçasını oluşturan İncekaya Su Kemeri, Sultan lll. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 

Su yönünden oldukça zengin olan Safranbolu, mimarisinde de, evlerin içerisine ve avlu kısmına yapılan havuzlar ve sebillerle de bu durumu yansıtmışlardır. 

116 metre uzunluğunda olan İncekaya Su Kemeri, 6 yuvarlak kemerden oluşmuş görkemli bir yapıya sahiptir. Yapımında yontma ve moloz taşı kullanılan bu önemli yapıt görülmeye ve gezilmeye değer yerler arasında yer almaktadır.

Bulak Mağarası

Bulak MağarasıKarabük ilinin Safranbolu ilçesinde bulunan Bulak Mağarası Türkiye'nin en önemli mağaralarından biridir. 

65-200 milyon yıl öncesine dayanan tarihe sahip olmakla birlikte üç kattan oluşmaktadır. En alt katında her mevsim akış halinde olan bir dere bulunmaktadır ve burada çıkan sular Safranbolu'da içme suyu olarak tüketilmektedir. Orta katı ise 1200 metre uzunluğunda olmakla birlikte değişik renklerle oluşmuş damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar göz doldurmaktadır. En görkemli katı orta kattır. Suyun açığa çıktığı kaynak giriş son katta bulunur.

Hadrianapolis Antik Kenti

Hadrianapolis Antik KentiKarabük ilinin Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, yapılan araştırmalara göre Roma dönemi 4. yüzyılda kurulmuş bir yaşam alanıdır. 

İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan antik kent, zengin kalıntıları günümüze taşımış önemli bir kenttir. Başka hiçbir antik kentte rastlanmayan özelliklerinin dışında, henüz gün ışığına çıkmamış daha çok kalıntı olduğu bilinmektedir.

Eskipazar

EskipazarKarabük il sınırları içerisinde olan Eskipazar, antik çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim alanıdır. Karadeniz ikliminin eşsiz güzelliklerini hala korumaya devam eden Eskipazar, köklü geçmişiyle hala yaşam alanı olarak kullanılmaya devam etmektedir. 

Birçok alternatif sunan ilçe; doğa yürüyüşleri sunan parkurlarıyla ve kampçılık alanlarıyla spor aktiviteleri yapabileceğiniz bakir kalmış yerlerden biridir. Ayrıca Eskipazar, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne girerek koruma altına alınmıştır. Kazı çalışmaları sonucunda birçok kalıntıya rastlanmıştır ve burada Hadrianapolis Antik Kenti ortaya çıkmıştır. Özellikle Bizans döneminin etkileri olan antik kentin kilisesinin tabanında olan ve Anadolu'da sadece burada görülen cennetin dört kutsal nehrinin figürleri vardır; bu özelliği ile önemini daha da attırmıştır.

Yenice Ormanları

Yenice OrmanlarıTürkiye’nin güzelliklerinden olan Yenice Ormanları,Karabük il sınırları içerisindedir. Her mevsim gidilebilecek bir yer olan Yenice Ormanları için belediye tarafından çalışmalar yapılmıştır. 5 kamplı, 15 yürüyüş ve 7 bisiklet rotası mevcuttur. 

İçinde hayvan ve bitki türleri oldukça fazladır. Yürüyüşünüz sırasında ceylanların ve geyiklerin ayak izleriyle karşılaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder