12 Haziran 2013 Çarşamba

Adıyaman Gezilecek Yerler


Çelikhan İçmesi


Çelikhan İçmesiHer derde deva olduğuna inanılan Çelikhan İçmesi, sürekli ziyaret edilen bir nokta olsa da turizm açısından pek bir çalışma yapılmamıştır.

Çelikhan İçmesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsü tarafından incelenmiştir. İnceleme raporunda suyun; mide, barsak, gastrit ve ülser hastalarına iyi geldiği açıklanmıştır.Adıyaman'da termal suların pek olmaması da Çelikhan İçmesi'nin daha fazla ilgi görmesine sebep olmuştur.

İçme, Çelikhan'ın 19 kilometre uzağında olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Günümüzde hala bir tesis yapılmaması bölgenin ziyaretçi potansiyelini düşürmektedir. Adıyaman'da geçireceğiniz günlerde Çelikhan İçmesi'ne kısa bir ziyaret yapabilirsiniz.

Yel Baba Türbesi

Yel Baba TürbesiAdıyaman'ın ziyaret edilen yerlerinden biridir Yel Baba Türbesi. Merkeze bağlı olan Musalla Mahallesi'nde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşıma sahiptir.

Etrafı demir korkuluklarla çevrili olan Yel Baba Türbesi, yöre halkı tarafından sürekli ziyaret edilmektedir. Türbenin bulunduğu yapı ilk zamanlar bir köylüye aitti. Evin sahibi rüyasında burada bir zat yattığını görünce evini türbeye çevirmiştir. Türbeye vücuduna yel girmiş insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ziyarette bulunan kişiler türbe üzerindeki taşları vücuduna sürerler. Adıyaman'da yapacağınız gezilere dahil edebilirsiniz.

Perre Antik Kenti

Perre Antik KentiPirin Antik Kenti olarak bilinen Perre Antik Kenti, Adıyaman şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta olup kolay bir ulaşıma sahiptir.

Adıyaman'da bir gezi planlayıp şehrin tarihi atmosferine dahil olma hazırlık yapıyorsanız Perre Antik Kenti'ni gezinize dahil edebilirsiniz. Perre, Örenli Mahallesi'nde bulunur ve Kommagene ülkesinin en büyük şehirleri arasındadır.

Şehir günümüze kadar tahribata uğrasa da birçok kalıntısıyla görülmesi gereken yerlerden biridir. Buradaki surlar, günümüzde de kullanılmaya devam eden çeşme, kaya mezarları ve nekropol geziniz boyunca kendi tarihlerini yansıtacak sizlere.

Adıyaman ne kadar uzak gelse de bizlere, sanki pek bir şey yokmuş gibi düşünsek de esasında gezilecek alanlarıyla şaşırtır ziyaretçilerini. Bu güzel şehrin tarihi ve dini mekanları arasındaki Cendere Köprüsü,Yenipınar Camii, Karakuş Tümülüsü ve Arsemia Antik Kenti uzun keyifli bir yolculuk olacak sizlere.

Cendere Köprüsü

Cendere KöprüsüDünyanın en eski köprülerinden biri olan Cendere Köprüsü, Adıyaman'ın turistik gezi alanlarından birini oluşturmaktadır. İsmini Cendere Çayı'ndan almıştır.

Nemrut Dağı'na düzenlenen turların üzerinde bulunan köprü, 1900 yıldır varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Köprü, yakın bir zamana kadar araç trafiğine açıktı. Fakat şu anda sadece yayalar tarafından kullanılmaktadır.

İl merkezine 55 kilometre uzaklıkta olan köprü, Kahta ve Sincik'i birbirine bağlar. Adıyaman'da yapacağınız tura Cendere Köprüsü'nün ihtişamını mutlaka dahil edin. Bölgede fotoğraflayacağınız çok manzara olacak. Adıyaman; Yenipınar Camii'yle, Abuzer Gaffari Türbesi'yle, Karakuş Tümülüsü'yle ve Arsemia Antik Kenti'yle uzun ve bir o kadar keyifli bir yolculuk için sizleri bekliyor. Cendere Köprüsü de yapacağınız yolculuklarda mutlaka yerini almalı.

Yenipınar Camii

Yenipınar CamiiGezgin bir ruha sahipseniz eğer ve her geçen gün daha fazla keşif noktaları bulmak istiyorsanız Adıyaman'ın tarihine tanık olmanızı tavsiye ederiz. Tabii daha önce bu şehre gelme fırsatını yakalayamadıysanız...

Adıyaman, camileriyle, türbeleriyle ve diğer gezi alanlarıyla keyifli bir yolculuğa çıkaracaktır sizleri. Peki en çok nereler ziyaret edilir bu şehirde? Tabii ki Abuzer Gaffari Türbesi,Karakuş Tümülüsü, Adıyaman Yeni Kale, Adıyaman Ulu Camii sayfalarımızı tıklayarak şehrin gezilecek mekanları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sizlere bu sayfamızda Yenipınar Camii'nden bahsedeceğiz. Şehrin ibadet mekanlarından biri olan Yenipınar Camii, şehir merkezinde bulunur ve kolay bir ulaşma sahiptir. Caminin kitabesi günümüze kadar gelmiştir. Kitabeye göre Hicri 1133 (Miladi 1720) yılında Hacı Mahmut adlı bir kişi tarafından inşa ettirilmiştir. Yenipınar Camii, şehirde bulunduğunuz günlere dahil olabilecek bir gezi mekanıdır.

Cami, hem dış mimarisi hem de hiç dekorasyonu sizleri mistik bir atmosferin içinde ağırlayacak.

Adıyaman Ulu Camii

Adıyaman Ulu CamiiBelki sizden kilometrelerce uzak olan Adıyaman, keşif noktalarıyla uzun ve güzel bir yolculuk olacaktır. Adıyaman'ı keşfetmek için bir yolculuk planlıyorsanız gezi listenizi şimdiden hazırlamanızı öneririz.

Adıyaman'ın en büyük ibadet mekanı olan Ulu Camii, hem tarihiyle hem de muazzam mimarisiyle, şehirdeki gezi rotalarınız arasında olabilir. Caminin biraz tarihine değinip, sizlere bu güzel gezi noktası hakkında bilgi verelim.

Adıyaman Ulu Camii, elde olan belgelere göre; Dulkadiroğullarından Alaü'd-devle tarafından inşa ettirilmiştir. Cami, orijinal mimarisinden uzaklaşmıştır, çünkü 1873 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Yapılışı sırasında kesme taş kullanılan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Adıyaman'ın ibadet mekanlarından biri olan Ulu Camii, hem mimarisiyle hem de iç dekorasyonuyla beğeninizi kazanacak.

Sizlere bir önerimiz daha var. Gezi listenizde Karakuş Tümülüsü, Adıyaman Yeni Kale ve Toktamış Camiimutlaka yerini almalı. Beklemediğiniz kadar keşif noktasıyla Adıyaman sizleri bekliyor.

Toktamış Camii

Toktamış Camii




































Adıyaman'da bulunan Toktamış Camii'nin tarihi hakkında pek bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat yapı günümüzde harap bir halde olduğu bilinse de görülmeye değer bir tarihe ve mimariye sahiptir, çünkü son yıllarda onarımı yapılmıştır.

Besni'nin güneyinde kalan Toktamış Camii'nin son cemaat yeri ve orijinalliğini koruyan minaresi kesme taştan inşa edilmiştir. 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen caminin diğer alanları ise moloz taştan yapılmıştır. Cami, günümüzde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Şehirde yapacağınız gezilere Toktamış Camii'ni dahil edebilirsiniz. 

Adıyaman Yeni Kale

Adıyaman Yeni KaleAdıyaman'ın turizm bölgelerinden biri olan Yeni Kale, Kocahisar Köyü yakınında bulunup kolay bir ulaşıma sahiptir. İl merkezine 60 kilometre uzaklıkta olan kale, Kommagene'ler tarafından inşa edilmiştir. Memlükler tarafından ise restore edilmiştir. 

Kalenin içerisinde birçok kalıntı vardır. Cami, çarşı, zindan, güvercinlik ve su yolları kalıntıları kalenin parçalarını oluşturur. Kalede bulunan bir su yolu Arsemia Antik Kenti'ne kadar ulaşır. 

Adıyaman Yeni Kale, şehri gezerken ziyaret rotanıza mutlaka eklemeniz gereken bir noktadır. Şehrin tarihine ışık tutan Yeni Kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. 

Abuzer Gaffari Türbesi

Abuzer Gaffari TürbesiAdıyaman'nın mistik atmosferine eşlik eden Abuzer Gaffari Türbesi, şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. En çok da dini yerleri ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görür türbe. 

Ziyaret Köyü'nün girişinde bulunan türbe, Hz. Muhammed (s.a.v)'e inanan 10 kişiden biri olan Abuzer Gaffari adına yaptırılmıştır. Abuzer Gaffari'nin gerçek mezarı Medine'nin bir köyündedir. Fakat bir rivayete göre; Abuzer Gaffari Hz. Ömer tarafından Adıyaman'ı fethetmek için gönderilir ve bu zat şu anki türbesinin orada vefat eder. Adıyaman'ın ziyaret edilen noktalarından biri olan Abuzer Gaffari Türbesi, tasavvuf kokan bir atmosferde güzel bir ziyaret olabilir sizler için. 

Karakuş Tümülüsü

Karakuş TümülüsüAdıyaman'da bulunan Karakuş Tümülüsü, şehrin önemli gezi alanlarından biridir. Tümülüs Nemrut Dağı Milli Parkı'nın içinde bulunup, buradaki anıt Kommegene Kralı II. Mithridates'in annesi İsas adına dikilmiştir. 

Tümülüste bulunan anıt 21 metre uzunluğundadır. Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmasa da M.Ö. I. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Adıyaman-Kahta girişinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı'nda keşfedebileceğiniz yerler arasındadır. 

Adıyaman Çarşı Camii

Adıyaman Çarşı CamiiHacı Abdülgani Camii olarak da bilinen Çarşı Camii,Adıyaman'ın merkezinde bulunmaktadır. Cami, 1557 yılında inşa edilmiş olup 1640, 1910, 1957 ve 1982 yıllarında onarılmıştır. 

İsmi ise, merkezdeki çarşıda yer almasından dolayı Çarşı Camii olarak anılmasına sebep olmuştur. Şehrin tarihi yapıları arasındaki cami, son yapılan yenilemelerle cami özelliğini kaybetmiştir.

Eskisaray Camii

Eskisaray Camii




































Adıyaman merkezinde bulunan Eskisaray Camii, köklü tarihiyle şehrin önemli kalıntıları arasında yerini almıştır. Eğer Adıyaman'a bir seyahat planlıyorsanız Eskisaray Camii'ni görmenizi mutlaka öneririz. 

Cami, 1638 yılında İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kitabesi günümüze kadar gelebilmiş olup, cami orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Orijinalliğini kaybetmesinin en büyük sebebi, günümüze kadar geçirmiş olduğu onarımlardır. 

Pirin Antik Kenti

Pirin Antik KentiAdıyaman'ın tarihini anlatan noktalardan biridir Pirin Antik Kenti. Şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. 

Pirin Antik Kenti, Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri özelliğini taşımakla birlikte tarihi M.Ö. 1. yüzyıla dayanmaktadır. Özellikle Roma döneminde önemli bir konaklama merkezi konumuna gelmiştir

Arsemia Antik Kenti

Arsemia Antik KentiAdıyaman'ın Kahta ilçesine bulunan Arsemia Antik Kenti, kendi döneminde krallığın yazlık başkenti ve idare merkezi olma özelliği taşımaktaydı. 

İl merkezine 63 kilometre uzaklıkta olan antik kent, M.Ö ll. yüzyılda Kommagene'lerin atası olan Arsemia tarafından kurulmuştur. Değişik ve güzel kalıntılara sahip olmakla birlikte bu antik kent, Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmaktadır

Nemrut Dağı

Nemrut DağıAdıyaman ve Malatya arasındaki iller tarafından paylaşılamayan Nemrut Dağı, kimilerine göre Bitlis’e bağlıdır. Genç bir yanardağdır ve Van Gölü’nün batısında kalır. 

Dağın 4000 metre yüksekliği ve ilginç yapıları vardır. Bir kralın mezarı, 2000 metre yüksekliği olan bir piramit ve heykeller bulunmaktadır. Heykellerin her birinin 8-10 metre yüksekliği vardır. Dünyanın sekizinci harikası olarak görülmektedir ve dünyanın en bilinen ilk horoskopu buradadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder